Sarı Leke Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Sarı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Sarı Leke

Sarı Leke, makula dejenerasyonu olarak da bilinen bir göz hastalığıdır. Merkezi görmeden sorumlu olan retinanın bir yapısı ile ilişkilidir. Özellikle 55 yaş üstü bireylerde sıkça görülür ve bu hastalığın ilerlemesi durumunda ciddi görme kayıplarına neden olabilir.

Sarı Leke Kimlerde Görülür?

  • 55 yaş üzerinde olan bireylerde
  • Genetik faktörler nedeniyle kalıtsal risk taşıyan kişilerde
  • Sigara kullanan bireylerde

Sarı Leke Risk Faktörleri Nelerdir?

Yaşa bağlı olarak sarı leke hastalığının esas risk etmenleri, kişinin yaşı ve kalıtsal özellikleridir. Diğer risk faktörleri ise hipertansiyon, sigara kullanımı, beslenme düzensizliği, yüksek kolesterol, güneş ışığına uzun süre maruz kalma ve obezitedir.

Sarı Leke Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sarı leke hastalığının belirtileri arasında görme kaybı, cisimleri farklı görme, çizgileri eğri veya kırık olarak görme, göz önünde karartı oluşumu, görme kalitesinde bozulma ve renk ayırt etmede bozukluklar yer alır. Yaşa bağlı ve kalıtsal etkenler ortadan kaldırılamaz, ancak diğer risk faktörleri kontrol edilebilir. Hipertansiyon kontrol altına alınmalı, sigara bırakılmalı ve güneş ışığından korunmak için filtreli güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Beslenme düzeninde ise Akdeniz diyeti önerilmektedir. Tereyağı, kırmızı et ve yüksek kolesterol içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.

Sarı Leke Türleri

Sarı leke hastalığının kuru tip ve yaş tip olmak üzere iki türü vardır. Kuru tip %90 oranında, yaş tip %10 oranında görülmektedir. Ancak yaş tip sarı leke, görme kaybına daha hızlı neden olduğu için erken teşhis büyük önem taşır. Kuru tip sarı lekeye oranla daha hızlı ilerleyen yaş tip, ani görme kayıplarına ve renkli görme ile kontrast hassasiyeti bozulmasına yol açar. Zaman içinde retina ve makulada yeni damarların oluşması ve bu damarlarda kanama meydana gelmesi sonucunda körlüğe neden olabilir.

Sarı Leke Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sarı leke hastalığının kuru tipinde koruyucu tedavi gereklidir. Yaş tipte ise göz içerisine iğne tedavisi ve fotodinamik tedavi uygulanır. Koruyucu tedavide antioksidan A vitamini, C vitamini, E vitamini, lutein minerali ve çinko kullanılır. Göz içerisine iğne tedavisi damlayla uyuşturularak yapılır ve bu işlem esnasında ağrı hissedilmez. Fotodinamik tedavide ise önce toplardamardan verteporfin adlı özel bir ilaç uygulanır, ardından düşük şiddette lazer uygulanır.

Sarı Leke Tedavisinde Uygulanan İlaç Enjeksiyonu

Göz içerisine iğneyle yapılan tedavide anti-VEGF antikoru kullanılır. 75-85 yaş arasındaki bireylerde her üç kişiden birinde görülen sarı leke hastalığının yaş tipinin tedavisinde kullanılan anti-VEGF ilaçları, FDA tarafından onaylıdır. Bu ilaçlar, göz arkasındaki hücreler tarafından salgılanan ve yeni damar oluşumuna neden olan proteini engeller ve görme kaybını önler. 4-6 hafta aralıklarla göz içerisine enjekte edilen ilaçlar, yeni damar gelişimini durdurur ve hastaların şikayetlerini büyük ölçüde azaltır. Enjeksiyon tedavisi genellikle 3 kez uygulanır, ancak daha fazla uygulanan hastalar da vardır. Enjeksiyon aralıkları, hastanın tedaviye verdiği cevaba göre değişiklik gösterir. Sarı leke tedavisi uygun koşullarda yapılmalıdır; aksi takdirde gözde enfeksiyon belirtileri oluşabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Siyah Leke Belirtileri ve Tedavisi

Siyah Leke Belirtileri ve Tedavisi

Ciltteki Kahverengi Lekeler?

Ciltteki Kahverengi Lekeler?

Göz Lekesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Lekesi Belirtileri ve Tedavisi

Sırtta Leke ve Kaşıntı Nedenleri?

Sırtta Leke ve Kaşıntı Nedenleri?

Güncel

Karaciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yaşlılık Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Yaşlılık Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi