Ciltte Kırmızı Lekeler Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Ciltte Kırmızı Lekeler Belirtileri ve Tedavisi

Ciltte Kırmızı Lekeler

Ciltte meydana gelen kırmızı lekeler, yüz veya vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir ve çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu lekeler genellikle alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabilir, ancak başka nedenlere de bağlı olabilir. Makalemizde, ciltte kırmızı lekelerin olası nedenlerini ve tedavi yöntemlerini ele alacağız.

Ciltte Kırmızı Lekelerin Nedenleri

Ciltte oluşan kırmızı lekeler, alerjenlerin yanı sıra farklı sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorunları şunlardır:

Akne: Ciltte bakteri nedeniyle oluşan akneler, başlangıç aşamasında ufak kırmızı leke şeklinde kendini gösterebilir.

Kurdeşen: Özellikle gıda alerjisi nedeniyle oluşan bir cilt hastalığıdır. Ciltte tek tek veya kümeler halinde kırmızı lekeler görülebilir.

Böcek Sokmaları: Bazı böcek sokmaları ciltte kırmızı lekeler oluşturabilir. Bu lekelerde kaşıntı ve şişlik de görülebilir.

Uyuz: Cilt yüzeyinde ufak kırmızı lekeler veya döküntüler oluşturabilir. Daha çok parmak ve parmak aralarında görülür.

Kızamık: Enfeksiyon nedeniyle oluşan bir sağlık sorunudur. Başlangıçta yüz bölgesinde kırmızı lekeler görülür ve zamanla tüm vücuda yayılır.

Zona Hastalığı: Ciltte kaşıntılı kırmızı lekeler oluşturabilir. Kaşıntı, yanma ve uyuşukluk gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Purpura Hastalığı: Ufak kan damarlarının zayıflaması sonucu oluşur. Kan damarlarının zayıflaması ve sızıntı yapması ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına yol açar.

Hava Şartları: Aşırı soğuk ve kuru hava şartları ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Hijyenik Olmayan Durumlar: Yeterli hijyen sağlanmayan kıyafetleri giymek, yoğun bir aktivite sonrası duş almamak ciltte kırmızı lekelere neden olabilir.

Ciltte Kırmızı Lekelerin Tehlikeleri

Ciltteki kırmızı lekeler bazen zararsız olabilirken, bazen lösemi gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Ciltte kırmızı lekeler aniden oluşabileceği gibi uzun bir süre zarfında da ortaya çıkabilir. Bu durum tamamen lekenin neden kaynaklandığına bağlıdır.

Toplu iğne başı kadar olan ve ciltte oluşan lekeler kan damarlarının parçalanması nedeniyle oluşabilir ve menenjit gibi hayati risk taşıyan bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Kırmızı lekelerle birlikte ateş, nefes almakta güçlük, dışkının kanlı olması, yüz ve dilde şişme gibi şikayetler de yaşanıyorsa mutlaka kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Evde Ciltte Kırmızı Lekeler İçin Maske Tarifleri

Havuç Maskesi

  • 2 tane havuç
  • Yeteri kadar sıvı yağ ve killi toprak

Hazırlanışı: Havuçlar katı meyve sıkacağında suyu çıkarılır. Elde edilen suyun içine yeteri kadar sıvı yağ ve killi toprak eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Hazırlanan karışım kırmızı lekelerin bulunduğu bölgeye günde bir defa sürülür ve 10 dakika bekletilerek bol su ile yıkanır.

Limon ve Yumurta Akı Maskesi

  • 1 tane limon
  • 1 tane yumurta akı

Hazırlanışı: Yumurta akı uygun bir kâsede köpürene kadar çırpılır. Üzerine bir adet limon kabuğu rendesi eklenerek karıştırılır. Karışım krem kıvamında olmalıdır. Eğer kıvam krem kıvamına gelmemişse bir miktar daha limon kabuğu eklenebilir. Elde edilen karışım ciltteki kırmızı lekelere sürülerek 60 dakika bekletilir. Her gün düzenli uygulandığında ciltteki kırmızı lekelerin giderilmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ecem

18 Nisan 2024 Perşembe

Bahar geldiğinde sürekli kollarım kaşınıyor. Bu yüzden kızarıklıklar oluştu ve cildimde kırmızı lekeler meydana geldi. Kremde sürdüm ancak hala bu lekeler geçmedi. Bu konuda ne yapabilirim? Alerjik etkenlerden ötürü mü bu sorun oluşuyor? Bu konuda daha detaylı bilgi verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bahar mevsiminde ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklıklar genellikle polen, toz ve diğer alerjenlere bağlı olabilmektedir. Bu durum, alerjik dermatit olarak adlandırılır. Alerjik dermatit, cildin alerjenlere maruz kalması sonucu meydana gelir ve kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir.

İlk önce, bir dermatolog ya da alerji uzmanına başvurarak durumunuzu değerlendirmelerini ve uygun tedavi önerilerini almalarını sağlayabilirsiniz. Uzmanın önereceği antihistaminik ilaçlar ya da kortizonlu kremler ile belirtileri hafifletebilirsiniz. Ayrıca, bahar aylarında dışarı çıktığınızda polen maskesi kullanarak alerjen maruziyetini azaltabilirsiniz.

Evde yapabileceğiniz başka bir önlem ise, cildinizi nemli tutmak ve kaşıntıyı azaltmak için hipoalerjenik nemlendiriciler kullanmaktır. Ayrıca, kaşıntıyı artıracı sıcak suyla duş almaktan kaçının ve cildinizi tahriş edebilecek kimyasal maddelerden uzak durun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Kahverengi Leke

Gebelikte Kahverengi Leke

Bebeklerde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Dişlerdeki Sigara Lekesi Nasıl Çıkar?

Dişlerdeki Sigara Lekesi Nasıl Çıkar?

Güncel

Vücutta Kahverengi Lekeler

Vücutta Kahverengi Lekeler

Güncel

İbrahim Saraçoğlu Sivilce Lekeleri

İbrahim Saraçoğlu Sivilce Lekeleri