Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi
05 Temmuz 2024

Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Kırmızı Leke

Hastalık, her iki cinste ve her yaşta meydana gelebilir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte retrovirüsler ve kimyasal maddelerle uzun süreli temasın bu hastalığa yol açabileceğine dair araştırmalar bulunmaktadır. Deri lenfomasının belirtileri genellikle karın, sırt ve kalça gibi güneş görmeyen bölgelerde ortaya çıkan çok sayıda ve farklı büyüklükteki lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler kırmızı, açık kahverengi ve üzeri hafif kepekli bir yapıya sahiptir. Yama şeklinde deri döküntüleri de gözlemlenebilir.

Çoğunlukla kaşıntısız veya hafif kaşıntı şeklinde görülen bu belirtiler, mantar hastalığı, alerjik cilt döküntüleri, sedef hastalığı ve egzama ile karıştırılabilir. Ancak bu tür teşhislerle yapılan tedaviler, deri lenfomasında etkili olmaz. Dermatologlar tarafından teşhis konulabilir. Belirtilerin saptandığı bu dönemde, dermatoloji uzmanları tarafından yapılan uygun tedavi ve takip ile başarılı sonuçlar alınabilir.

İlerleyen zamanlarda bu leke ve yama tarzı döküntülere, artan kaşıntı ile birlikte mavimsi-kırmızı tümör adını verdiğimiz, ülserleşmeye meyilli kitleler eşlik edebilir. Vücutta yaygın şekilde kızarıklık, kepek ve kabuklanma görülebilir. Saç dökülmesi ve tırnak bozuklukları da beraberinde gözlemlenebilir. Diğer bir deri lenfoması türü ise normal görünümlü deride kısa süre içinde hızla büyüyen, mor-kırmızı renkte tümörler şeklindedir. Bu tümörler tek veya yaygın olabilir.

En çok sırt, baş-boyun ve uzuvlarda oluşur. Mutlaka dermatologlara başvurulması gereken hızlı seyirli bir deri lenfoması türüdür. Uzun süreli cilt döküntülerinde zaman kaybedilmemelidir. Deri biyopsisi, kesin teşhisin konulmasını sağlayan en önemli tetkiktir. Deriden alınan küçük bir parça hayat kurtarıcı olabilir. Tedavi edilebilen bir hastalık olan deri lenfomalarında tedavi, hastalığın evresi ve klinik görünümüne göre belirlenir.

Tedavide steroidli ilaçlar, fototerapi, topikal antineoplastik ilaçlar ve retinoik asit erken dönemde uygulandığında başarılı sonuçlar doğurur. Takip oldukça önemli olup, ileri dönemlerde tüm vücut ve yerel olarak yapılan farklı ışın tedavileri (radyoterapi/elektron beam ışınlama), sistemik kemoterapi, interferon tedavisi ve fotoferez uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni