Vücutta beyaz Lekeler Neden Olur?
22 Haziran 2024

Vücutta beyaz Lekeler Neden Olur?

Vücutta Beyaz Lekeler

Vücutta beyaz lekeler, farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Genetik, çevresel etkenler ve bazı hastalıklar bu lekelerin oluşumuna yol açabilir. Her zaman tehlikeli olmasa da, bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilirler. Vücutta oluşan beyaz lekeler ağrıya neden olmuyor veya yayılım göstermiyorsa genellikle zararsızdır. Ancak, bu lekelerin neden kaynaklandığını tespit etmek için bir doktora başvurulması gereklidir.

Vücutta Beyaz Lekeler Neden Olur?

Vitiligo (Ala Hastalığı): Cilde rengini veren pigmentlerin azalması sonucunda ortaya çıkar. Melanin salgısının azalması zamanla vücudun farklı bölgelerinde beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Vitiligo hastalığının tam sebebi bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık ve stresin etkili olduğu düşünülmektedir. Hastalığın bulaşıcı özelliği yoktur, ancak kişi üzerinde estetik kaygılar yaratabilir. Vücutta oluşan beyaz lekeler vitiligo nedeniyle oluşuyorsa hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla erken dönemde doktora başvurulmalıdır. Ne yazık ki, vitiligoyu tamamen geçirecek bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. Neem yaprağı, vitiligo hastalığında alternatif tedavi olarak kullanılabilir.

Nevus Depigmentozus: Tıpkı vitiligo gibi melanin salgısının yetersizliğinden kaynaklanır. Bu hastalık ilerleyici değildir ve vücudun belirli bölgelerinde benek şeklinde beyazlamalar görülür. Bazı hastalarda doğuştan gelirken, bazılarında sonradan gelişir. Etkilenen bölgelerdeki tüyler de beyaz olur. Kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

İdiopatik Guttate Hipomelanozu: Pigmentasyon yetersizliği nedeniyle ortaya çıkar ve melanin salgısının ciddi anlamda azalması sonucu gelişir. Daha çok ön bacak ve ön kol gibi alanlarda yaygındır. Yüz, boyun ve omuzlarda da lekeler görülebilir. Beyaz tenli kişilerde daha sık görülse de, esmer kişilerde de ortaya çıkabilir. Tedavi için kriyoterapi, greft ve topikal steroidler kullanılabilir.

Tinea Versicolor: Mantar enfeksiyonu olarak bilinen bu hastalık, vücutta beyaz lekelerin oluşmasına neden olabilir. Lekeler genellikle yaz aylarında ve nemli ortamlarda daha belirgin hale gelir. Vücudun genelini kaplayabilir veya sadece belirli alanlarda sınırlı kalabilir. Yüz, kol ve sırt en çok etkilenen bölgelerdir.

Pitiryazis Alba: Çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha sık görülen bu rahatsızlık, özellikle yüz bölgesinde beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Lekeler kuru olup, kepek tarzı dökülmeler gerçekleştirebilir. Pitiryazis alba, melanin hücrelerinin aşırı çalışması nedeniyle oluşur. Sıcak ve nemli ortamlar hastalığı tetikleyen etkenlerdir. Nemlendirici kremler tavsiye edilebilir; yaygın lekeler için lazer tedavisi kullanılabilir.

Vücutta Beyaz Lekeler İçin Bitkisel Tedavi

Turp: Turp tohumu kullanılarak vücuttaki beyaz lekelerin giderilmesi veya görünümünün azaltılması sağlanabilir. 25 gram turp tohumu havan yardımıyla un haline getirilir. Ezilen turp tohumu üzerine 1 tatlı kaşığı sirke eklenerek karıştırılır. Karışım hamur kıvamına geldiğinde beyaz lekeler üzerine sürülüp 30 dakika bekletilir ve ılık su ile temizlenir. Turp tohumu haricinde, turp yaprakları da kullanılabilir. Yapraklar ezilerek sirke ile karıştırılıp hamur kıvamına getirilir ve bir gün boyunca oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra beyaz lekelere uygulanarak 60 dakika bekletilir.

Zerdeçal: Zerdeçal, ciltte oluşan beyaz lekeler için kullanılabilir. 2 tatlı kaşığı zerdeçal, 250 ml hardal yağı ile homojen şekilde karıştırılır. Hazırlanan hamur kıvamındaki karışım beyaz noktalara günde iki defa uygulanır. Etkili sonuç almak için bir yıl boyunca düzenli olarak uygulanmalıdır.

Lahana Kürü: Beyaz lahana yaprağı iyice ezilerek suyu çıkarılır. Elde edilen su beyaz lekelerin bulunduğu alanlara sürülür. Bir süre bekletildikten sonra ılık suyla temizlenir. Lahana yaprağı haşlandıktan sonra elde edilen su da beyaz lekelere sürüldüğünde etkili olur.

Zencefil: Aynı ölçülerde kırmızı kil ve zencefil suyu bir kabın içinde harmanlanarak hamur kıvamında bir karışım elde edilir. Karışım beyaz lekelerin bulunduğu alanlara sürülerek 15 dakika bekletilir ve ardından yıkanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyinde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Güneş Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Güneş Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Ciltteki Siyah Lekeler Belirtileri ve Tedavisi

Ciltteki Siyah Lekeler Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Ben Lekesi Bitkisel Tedavi

Ben Lekesi Bitkisel Tedavi