Gebelikte Cilt Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Gebelikte Cilt Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Cilt Lekeleri

Hamilelik sürecinde, cilt lekeleri yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkar. Melasma olarak da bilinen bu durum, genellikle yüz bölgesinde, özellikle yanaklar, alın ve üst dudak gibi alanlarda görülür. Bununla birlikte, boyun, göğüs ortası, göbek orta hat ve kolun dış yan yüzeyinde de meydana gelebilir. Melasma, östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları ve güneş ışınları gibi etkenlerle tetiklenir.

Hamilelik boyunca kadınların hormonlarında büyük artış olduğu için bu dönemde cilt lekeleri yaygın bir şekilde ortaya çıkar. Özellikle östrojen hormonunun artması, derinin renklenmesini sağlayan pigmentleri etkiler ve cilt lekelerinin oluşmasına neden olur. Bu lekeler genellikle gebeliğin beşinci ayından sonra belirginleşir. Ayrıca, cilt güneş görmeyen alanlarda da koyulaşabilir.

Gebelikte Cilt Lekeleri İçin Alınacak Önlemler

Güneş gören bölgelerde oluşan lekeler, güneş görmeyen bölgelerin aksine gebelik sonrasında düzelmezler. Bu nedenle, gebelik döneminde güneş ışığına çıkmaktan kaçınmak önemlidir. Güneş ışığı, ciltteki pigmentasyonu artırarak kalıcı lekelerin oluşmasına sebep olabilir. Özellikle beyaz tenli ve sarışın kadınlarda bu risk daha yüksektir. Anne adaylarının, güneş altında uzun süre kalmaktan kaçınmaları gerekmektedir.

Ayrıca, yüksek faktörlü ve kaliteli bir güneş kremi kullanarak güneş ışınlarından korunmak da önemlidir. Hamilelik maskesi olarak bilinse de melasma, sadece gebelerde görülmez; doğum kontrol hapı kullananlar veya cildi güneşe duyarlı hale getiren kozmetik ürünler kullananlar da benzer sorunlar yaşayabilir. Bazen üst dudağa yapılan ağda sonrasında da lekelenmeler olabilir.

Gebelik cilt lekeleri, kış aylarında güneşin etkisi azaldığı için renklerinde açılma ve boyutlarında küçülme gösterebilir. Ancak yaz aylarında bu lekeler tekrar koyulaşabilir ve yeni alanlarda da lekeler oluşabilir.

Gebelik Cilt Lekeleri İçin Uygulanan Tedaviler

Kozmetik olarak birçok kadın, cilt lekeleri için farklı yöntemler kullanır. Bu yöntemler arasında renk açıcı kremler, doğal karışımlar, güneş koruyucu kremler, kimyasal peeling, lazer tedavisi ve dermabrasyon gibi yöntemler bulunur. Ancak, bu tekniklerin çoğu geçici bir düzelme sağlar. Koruma devam ettirilmezse lekeler yeniden koyulaşabilir.

Uzmanlar tarafından önerilen kremler de oldukça etkilidir. Gebelik boyunca yüzde oluşan lekeler için doktorlar tarafından önerilen kremler, ciltte leke oluşumunu kısmen engeller. Eğer hamileyken lekeler oluştuysa, bu kremler kullanıldığında lekelerin geçme süresi kısalır. Yüzde oluşan lekelerden kurtulmak için doğal yöntemler de mevcuttur.

Zencefil, tarçın ve yumurta akı gibi doğal malzemelerle hazırlanan karışımlar, cilt lekelerinin oluşumunu engelleyebilir ve mevcut lekelerin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu karışımın yüzdeki lekelere sürülmesi ve yarım saat bekledikten sonra ılık suyla yıkanması yeterlidir. Bu konulara dikkat edildiğinde, gebelik boyunca artan hormonlardan kaynaklanan cilt lekelerinin oluşma ihtimali büyük oranda azalır.

Gebelikte cilt lekelerini minimize etmek veya tamamen engellemek için birkaç önemli noktaya dikkat etmek mümkündür. Bunlar arasında, güneş ışığından korunmak, yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmak ve doğal tedavi yöntemlerine başvurmak yer alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hamilelikte oluşan cilt lekeleri

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Hamilelikte oluşan cilt lekeleri için önereceğim bir bakım yöntemi var; taze sıkılmış limon suyunu, 4 adet çileği ezerek karıştırın ve temiz olan cildinize uygulayın. 20 dk kadar yüzünüzde beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Bu karışımı lekeli olan alanlar üzerine uygulayabilirsiniz.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hamilelikte oluşan cilt lekeleri, limon suyu ve çilek karışımı öneriniz oldukça ilginç ve doğal bir yöntem gibi görünüyor. Ancak, bazı kişilerin ciltleri bu tür asidik maddelere karşı duyarlı olabilir. Bu nedenle, kullanmadan önce cildinizin küçük bir bölgesinde test etmeniz iyi olacaktır. Tavsiyeniz için teşekkürler!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni