Akciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Akciğerde Leke Belirtileri ve Tedavisi

Akciğerde leke oluşumu, bazı durumlarda ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Ancak bazen herhangi bir ciddiyet oluşturmadan da ortaya çıkabilir. Akciğer, göğüs boşluğumuzda bulunan ve nefes alışverişinde oksijenin dokulara yayılmasını, karbondioksit'in de dışarı atılmasını sağlayan bir çift organdır. Akciğer, işlevini yapısında var olan hava kesecikleri sayesinde gerçekleştirir.

Akciğerlerde oluşan lekeler, şekline, büyüklüğüne ve yerine göre farklılık gösterir. Uzman hekim, lekenin oluşma sebebine göre birkaç ay sonra tekrar röntgen filmi isteyebilir. Akciğerde leke oluşumunun sebebini belirleyebilmek için daha ileri tetkikler gerekebilir. Tüberküloz iltihabı sonrası da akciğerde lekeler oluşabilir. Bu tip lekeler genellikle çok uzun süre kalır.

Akciğerdeki hücreler kimi zaman çeşitli etkenlerden dolayı kontrol edilemez hale gelir ve çoğalmaya başlar. Bu çoğalma sonucunda akciğerde ve çevresindeki dokularda tümörler oluşur. Bu duruma akciğer kanseri denir. Akciğer kanseri, küçük hücreli olan ve küçük hücreli olmayan olarak iki çeşittir.

Akciğerde Leke Tanısı Nasıl Konulur?

Akciğer grafiğinde şüpheli bir nodül ya da kitle görüldüğünde hastaya bilgisayarlı tomografi çekilir. Tomografide akciğerde nodül veya kitle izleniyorsa tanının konulması için bazı işlemler gerekir. Tanı koyulmazsa işlemler birkaç defa tekrar edilir. Eğer yine tanı koyulamazsa, tomografide görülen lezyon akciğerin dış kenarına yakınsa, duruma göre sırttan veya göğüs ön kısmından tomografi çekilerek iğneyle parça alınması gerekebilir.

Ardışık olarak balgam örnekleri alınır ve patolojik ile mikrobiyolojik incelemeler yapılır. Bronkoskopi adı verilen bir işlemle burundan veya ağızdan kameralı bir endoskop yapılarak nefes borusu ve bronşların incelenmesi gerçekleştirilir. Görülen patolojik bir yapı varsa, küçük parçalar halinde biyopsi örnekleri alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Eğer tanı kanser olarak belirlenirse, kanserin yayılımını değerlendirmek amacıyla bazı özel tomografiler çekilir. Bunun sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi belirlenir.

Akciğerde Leke Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserinin çeşitliliğine göre belirtiler değişiklik gösterir. Akciğer hastası olan kişilerde hiçbir şikayet olmaksızın rastgele çekilen akciğer grafiğinde bir leke olarak görülebilir. Ayrıca inatçı öksürükler, kanlı balgam, sırt ağrısı, göğüs ve omuz ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlere de neden olabilir.

Akciğerde leke, akciğer filminde diğer bölgelerden farklı görülen herhangi bir alandır. Akciğerde leke belirtisi, akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Birçok ciddi olmayan faktör de bu duruma neden olabilir. Örneğin, tüberküloz iltihabı sonrasında oluşan lekeler uzun süre kalabilir ve endişe edilecek bir durumun pek söz konusu olmaz. Lekenin şekline, büyüklüğüne ve yerine göre birkaç ay içerisinde bir röntgen veya sebebini belirlemek için ileri tetkikler ön görülür.

Akciğerde Leke Tedavi Şekli

Akciğerinde leke olan kişiler, bu durumu son aşamasına kadar bekletip tedavi olmayı ihmal edebilirler. Estetik amaçlı olarak giderilmek istenen lekeler, renk açıcı maddelerle ya da dondurularak yok edilebilir. Yüksek koruma özelliği olan güneş yağı kullanmak, bu lekelerin devamını önleyebilir veya yenilerinin çıkmasını azaltabilir. Akciğerde leke oluşumu dikkate alınmalı ve gerekli görülen tedaviye gecikmeden başlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Vahdet

05 Nisan 2024 Cuma

Akciğer PA grafite sağ parakardial alanda 5mm çapında leke görülmüş ciddi bişiy olabilinirmi acaba bu konuda aydınlatırmısınız beni

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Vahdet,

Akciğer grafisinde görülen 5mm çapında bir leke farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve ciddi bir durum olup olmadığını belirlemek için ek tetkikler ve doktor görüşü gereklidir. Bu tür lekeler enfeksiyon, eski bir yara izi, iyi huylu bir nodül ya da nadiren daha ciddi durumların belirtisi olabilir. En doğru bilgiyi, bu konuda uzman bir doktorla görüşerek alabilirsiniz. Lütfen en kısa zamanda bir hekime başvurun ve gerekli tetkikleri yaptırın.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gözde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Gözde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Leke Çıkarıcı İlaçlar ve Deterjanlar

Leke Çıkarıcı İlaçlar ve Deterjanlar

Cilt Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Adet Lekesi Belirtileri ve Tedavisi

Adet Lekesi Belirtileri ve Tedavisi

Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Kırmızı Leke Belirtileri ve Tedavisi

Leke Kapatıcının Etkileri

Leke Kapatıcının Etkileri

Ben Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Ben Lekeleri Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Beyaz Leke Belirtileri ve Tedavisi

Leke Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Leke Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ben Lekesi Bitkisel Tedavi

Ben Lekesi Bitkisel Tedavi

Çil Lekeleri Nasıl Geçer?

Çil Lekeleri Nasıl Geçer?